Kini Anda Boleh Mendapat Lesen Memandu Kereta Anda Dalam Masa Yang Tersingkat

    Saya masih ingat lagi, 20 tahun yang lepas, ketika itu saya berumur 14 tahun dan belajar di Tingkat 2. Setiap hari Sabtu and Ahad, pukul 2:00 tengah hari, saya terpaksa menghadiri kelas tuisyen untuk matapelajaran Matematik and Sains di sebuah pusat tuisyen di bandar Klang, Selangor. 

    Pusat tuisyen itu agak jauh dari rumah saya, kalau berbasikal, ia akan mengambil masa sekurang-kurangnya 40 minit. Waktu tengah hari pula, kalau berbasikal, tentulah baju akan basah kuyup dengan peluh kerana matahari yang terik.

    Bila baju dah basah, lepas itu masuk bilik air-con pusat tuisyen yang sejuk, sudah tentu badan berbau busuk. Malunya…

    Lebih memalukan lagi jika saya terpaksa duduk di sebelah seorang gadis yang jelita. Tak ada “mood” langsung untuk belajar. 

    “Ada tak cara lain untuk saya pergi ke tuisyen?”, soalan itu saya kerap terfikir. Altenatifnya, saya pun naik bas awam pergi ke pusat tuisyen. Saya masih ingat, tiket bas awam pergi ke perhentian bas di bandar Klang dari rumah saya cuma 40 sen. 

    Masalahnya, jarak perhentian bas dari pusat tuisyen lebih daripada 3 km! Terpaksalah saya jalan kaki sambil membawa beg dengan buku-buku yang berat selama 20 minit untuk sampai ke pusat tuisyen. Dengan matahari yang terik dan habuk-habuk jalan raya, lebih berbau busuklah badan saya. Hai…kesian…. 

    Alangkah baiknya kalau saya boleh memandu kereta ke pusat tuisyen. Saya boleh ke tuisyen atau ke mana-mana pun dengan selesa. Dengan adanya air-con kereta yang dingin, tidak perlu lagi saya risau panas terik matahari atau pun basah kerana hujan. 

    Itulah masalah saya ketika saya seorang remaja, untuk pergi ke mana-mana, saya terpaksa berjalan kaki, berbasikal atau pun naik bas awam. Sekali-kala, saya mungkin akan menumpang kereta ayah atau ibu, tetapi, ia memang leceh sekali. 

Bagaimana Pengalaman Anda?

    Anda macam mana? Adakah anda terpaksa naik bas tiap-tiap hari untuk pergi bekerja? Adakah anda terpaksa berlari dan seterusnya berhimpit dengan orang ramai untuk naik keretapi atau Monorail? 

    Bila waktu lepas kerja, keretapi atau bas tentunya penuh dengan bau hangit daripada penumpang-penumpang yang berpeluh. Apakah penyelesaian yang paling baik? 

    Seperti apa yang saya katakan, kalau boleh memandu kereta sendiri, itulah yang paling baik. Kalau nak memandu kereta, kena ada lesen kereta kan? Bagaimana hendak memperolehi lesen memandu kereta di Malaysia? 

Lebih 40 Tahun Pengalaman

    Kebanyakan orang tidak tahu, ayah saya sebenarnya seorang “driving instructor” atau pengajar kereta. Dia di kenali orang ramai sebagai Cikgu Yap. Walaupun sekarang dia sudah bersara, ayah saya telah bekerja sebagai seorang pengajar kereta lebih 40 tahun

    Sekian lama menjadi instructor kereta, agaknya berapa ramai orang murid beliau telah mengajar? Saya tidak dapat memberi angka yang tepat dan saya agak mungkin dah beribu-ribu orang. 

    Bayangkanlah, anak kepada murid yang ayah saya ajar memandu kereta di tahun 1971 kini datang berjumpa dengannya. Ibunya merupakan murid ayah saya di zaman 1970-an telah mengesyorkan anaknya supaya berjumpa dengan ayah saya untuk mendapatkan lesen memandu kereta. 

Langkah Mendapat Lesen Memandu Kereta

    Kemungkinan anda masih di sekolah menengah dan sedang mengulang kaji untuk ujian PMR. Mungkin juga anda sedang menunggu keputusan SPM dan anda berhasrat untuk mendapatkan lesen memandu kereta anda.

    Tahukah anda prosedur atau langkah-langkah untuk mendapatkan lesen memandu kereta? Langkah untuk mendapat lesen memandu andalah ringkas sahaja: 

1) Lulus ujian berkomputer undang-undang jalan raya

2) Belajar teknik-teknik memandu kereta daripada seorang instructor dari sekolah atau institut memandu. 

3) Lulus ujian praktikal naik bukit, “side parking”, pusingan 3 penjuru dan jalan raya. 

    Secara amnya, untuk mendapatkan lesen memandu kereta, anda hanya memerlukan jangka masa satu setengah bulan. Tetapi realitinya, kebanyakan orang mengambil masa yang lebih lama untuk mendapatkan lesen memandu mereka. 

    Kebanyakan orang mengambil masa selama 2 bulan, 3 bulan, malah anda yang mengambil masa lebih setengah tahun untuk mendapatkan lesen memandu kereta mereka. Kenapa situasi sedemikian berlaku? 

Kerana Mereka GAGAL!

    Saya pernah bertanya kepada ayah saya soalan ini dan jawapannya memang ringkas….kerana mereka GAGAL dalam ujian mereka! 

    Apabila seseorang gagal dalam ujian, samada ujian berkomputer undang-undang, ujian naik bukit, ujian “side parking”, ujian pusingan 3 penjuru atau pun ujian jalan raya, ia akan mengambil masa beberapa hari untuk mengulangi ujian tersebut. Seseorang pengajar kereta terpaksa mengambil masa untuk mengatur ujian “repeat” pelajar-pelajar yang gagal. Proses ini tentu sekali akan memakan kos yang tinggi

    Bayangkan jika anda gagal ujian buat kali yang kedua, yang ketiga, atau pun yang keempat, tentunya habis semua wang simpanan anda. Yang lebih teruk, anda masih terpaksa menggunakan bas awam atau keretapi dan berhimpit-himpit dengan orang ramai untuk pergi bekerja setiap hari. 

Rahsia LULUS Ujian

    Ada tak rahsia atau teknik untuk lulus kesemua ujian buat kali yang pertama? 

    Menurut ayah saya, untuk lulus kesemua ujian bukannya susah. Misalnya, dalam ujian berkomputer undang-undang, anda kena tahu apa yang perlu di buat untuk mendapat markah minima untuk lulus. 

    Dalam ujian praktikal pula, anda kena tahu element-element yang penguji Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan meneliti semasa menguji anda. Dengan pengalamannya sebagai seorang pengajar kereta lebih 40 tahun, boleh di katakan dia mempunyai sistemnya sendiri yang membolehkan seseorang lulus ujian praktikal JPJ buat kali yang pertama. 

    Pada suatu ketika, ayah saya juga adalah seorang penceramah untuk Kursus Pendidikan Pemandu (KPP) di sebuah institut memandu. Tentunya beliau tahu bahagian mana seseorang pelajar harus fokus untuk lulus ujian berkomputer undang-undang jalan raya. 

    Kini ayah saya sudah bersara dan dia jarang mengambil pelajar baru. Dengan lebih 40 tahun pengalamannya di industri sekolah memandu Malaysia, kalau rahsia dan petua-petuanya untuk lulus ujian praktikal memandu kereta tidak di kongsi dengan orang yang ingin mendapat lesen memandu, saya rasa ia amat sayang sekali. 

    Itulah sebabnya saya telah menggalakkan ayah saya untuk menulis sebuah e-buku dengan tips-tips dan langkah-langkah yang berkesan untuk mendapatkan lesen memandu kereta dalam masa yang tersingkat. 

    Buku ayah saya kini siap di karang dan ia bertajuk, “Jom Belajar Memandu - Rahsia Untuk Mendapat Lesen Memandu Kereta Dalam Masa Yang Tersingkat” 

Jom Belajar Memandu

Manfaat Kepada Anda

    Bagaimana e-buku Jom Belajar Memandu dapat membantu anda

    Secara ringkas, semua petua-petua yang di kemukakan di dalam bukunya memang berkesan. Jika anda mengikut semua langkah-langkah yang di cadangkan, tentu sekali anda akan lulus semua ujian JPJ. 

    Tetapi, saya ingin mengemukakan penafian dahulu, jika anda tiada motivasi untuk belajar undang-undang jalan raya Malaysia, buku ini tidak akan membantu. 

    Jika anda tidak serius ketika mengambil kelas-kelas pemanduan dengan pengajar anda, buku ini tidak akan membantu. 

    Jika anda kerap memandu kereta dengan tiadanya lesen dan anda ingat anda sudah berkebolehan untuk lulus semua ujian praktikal JPJ, nasihat saya, jangan beli buku ayah saya kerana ianya tidak akan membantu anda. 

    Daripada pengalaman ayah saya, sesiapa yang ada sikap sedemikian, sudah pasti ianya akan Gagal ujian JPJ. Lebih baik bersedia untuk membuat “repeat test” sahaja. 

Kelebihan E-buku Ini

    Apa kelebihan di dalam buku ini? Terdapat banyak petua yang anda boleh guna untuk LULUS ujian JPJ. Di sini, saya akan kemukakan satu contoh yang anda boleh guna sekarang juga dari buku Jom Belajar Memandu

    Untuk ujian berkomputer undang-undang jalan raya, ada satu cara yang terbukti akan menolong anda skor markah minimum untuk lulus. Apa yang anda harus ada ialah “plan” atau rancangan sebelum mengambil ujian tersebut. 

    Markah untuk lulus ujian undang-undang jalan raya ialah 42 daripada 50. Kebanyakan calon Gagal kerana mereka kurang 1 atau 2 markah sahaja. 

    Dalam ujian berkomputer JPJ, anda akan di kemukakan 50 soalan yang di bahagikan kepada 3 bahagian. Bahagian A ialah pemahaman isyarat lalu-lintas dengan 15 soalan. Bahagian B ialah topik Panduan Berhemat dengan 25 soalan. Bahagian C pula ialah 10 soalan mengenai Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987, Sistem Demerit, lesen-lesen Malaysia dan fakta-fakta tentang motosikal. 

    Plan untuk lulus adalah sebegini, Bahagian A adalah paling senang kerana ia menguji pemahaman anda tentang isyarat lalu-lintas. Belajar bahagian ini bersungguh-sungguh dan anda harus memperolehi semua jawapan yang betul. 

    Di Bahagian B pula, anda izinkan membuat Tidak Melebihi 3 atau 4 kesalahan. Kebanyakan orang gagal kerana mereka mengabaikan Bahagian C. Ramai pelajar wanita jahil tentang hal-hal motosikal dan mereka membuat banyak kesalahan di sini. 

    Di Bahagian C, anda hanya boleh melakukan 3 kesalahan maxima sahaja. Maka keputusan anda adalah: 0 + 4 + 3 = 7 kesalahan keseluruhan. 

    Mengikut pengiraan, anda telah mendapat 43 daripada 50 markah dan ini bermakna anda telah mendapat keputusan LULUS dalam ujian ini. 

Kandungan Yang Padat

    Apa lagi kandungan e-buku Jom Belajar Memandu dan bagaimana ia boleh bermanfaat kepada anda? 

    Bila anda “download” e-buku tersebut anda akan menikmati:

1) Prosedur untuk mendapat lesen memandu kereta (Bab 1). Bila anda tahu kelas apa yang anda seharusnya hadir, pengusaha sekolah memandu tidak akan caj anda untuk kelas yang tidak di perlukan. 

2) Langkah berkesan untuk lulus ujian berkomputer undang-undang JPJ (Bab 2). Bila anda ada rancangan untuk menduduki ujian, anda tidak akan merasa takut. 

3) Penjelasan 11 komponen penting kereta manual (Bab 4). Bila anda tahu di mana dan fungsi komponen-komponen di dalam sebuah kereta, anda tidak perlu lagi merasa keliru apabila pengajar kereta memberi penjelasan. 

4) Fungsi Pra-ujian atau ujian di institut memandu sebelum ujian dengan penguji JPJ (Bab 5). Tips menggunakan Pra-ujian dengan berkesan. 

5) Petua melaksanakan proses memandu kereta naik bukit (Bab 6). 

6) Langkah untuk melakukan “side parking” dengan sempurna (Bab 7). 

7) Membuat pusingan 3 penjuru yang berjaya (Bab 8). 

8) Cara untuk lulus ujian praktikal jalan raya dan memahami 3 huruf yang paling menakutkan iaitu G.S.M. (Bab 9). 

9) Bila anda memperolehi lesen memandu percubaan anda (Lesen “P”), anda akan tahu bagaimana untuk mengelakkan lesen “P” daripada di gantung (Bab13). 

10) Apa yang anda harus buat jika lesen anda hilang. (Bab 14). Perlukah anda buat laporan polis? Bagaimana mendapatkan lesen salinan? Proses dan kos untuk mendapatkan salinan lesen akan di kemukakan dalam bab ini. 

Soalan Yang Kerap Di Tanya 

    Apa yang akan terjadi jika saya beli buku Cikgu Yap dan saya masih lagi gagal dalam ujian JPJ? Seperti yang telah di jelaskan di atas, ada beberapa sebab mengapa informasi di dalam e-buku Jom Belajar Memandu tidak dapat membantu. 

    Tidak kira apa sebab pun, kalau anda tidak puas hati dengan pembelian anda, saya sudi untuk buat “refund” untuk anda. Anda boleh buat keputusan dalam masa 30 hari dari tarikh pembelian anda. Okay tak?

    Boleh tak saya mencari informasi percuma sebegini di internet? Saya sendiri pun suka menjimat wang dan mendapat informasi percuma dari internet. Tetapi, saya boleh menjamin bahawa apa yang di kandung dalam e-buku ini amat unik dan berkesen. Kebanyakan informasi di internet tidak lengkap malah ada yang langsung tidak tetap. 

    Bila saya akan menerima e-buku Jom Belajar Memandu? Yang ini soalan yang bagus. Anda akan menerima buku ini serta merta selepas proses pembayaran di sahkan. Anda boleh membuat bayaran dengan menggunakan kad kredit atau dengan Paypal. Kalau tiada kad kredit atau Paypal, anda boleh membuat “bank transfer” / ATM atau pun bayar secara manual. 

    Prosesnya senang sahaja. Anda hanya perlu buat pindahan wang melalui bank atau ATM, upload bukti atau resit pembayaran di web site atau fax resit ke pejabat saya. Di sebabkan oleh pemprosesan secara manual, pesanan anda akan di proses dalam masa 48 jam jika bukti pembayaran / faks adalah jelas. 

    Bolehkah buku Cikgu Yap di baca dengan computer Apple Mac? Tentu boleh! E-buku Jom Belajar Memandu adalah format PDF jadi ia boleh di guna dengan computer PC dan Mac. 

    Kalau saya ada soalan mengenai ujian-ujian JPJ, macam mana? Tiada masalah. Anda boleh kemukakan soalan-soalan anda pada blog kami dan Cikgu Yap sendiri akan memberi penjelasan. 

Keseronokan Memandu Kereta

    Bayangkan perasaan hati anda bila anda berjaya mendapat lesen memandu percubaan “P” anda. 

Kini anda boleh pergi ke mana-mana tanpa halangan 

Tidak perlu lagi takut panas terik matahari 

Hujan lebat usah bimbang lagi 

Tidak perlu berhimpit dengan orang ramai untuk naik bas awam, keretapi ataupun Monorail

Kini anda boleh pergi “dating” atau bersuka-ria dengan rakan-rakan anda 

    Kesemua ini boleh menjadi kemillikan anda untuk RM39 sahaja. E-buku Jom Belajar Memandu datang dengan penjaminan yang kukuh dengan “Satisfaction Guarantee” polisinya. Pesan and download e-buku Cikgu Yap dan jika anda tidak puas hati dengan pembelian anda, wang anda akan di kembalikan dalam masa 30 hari dari tarikh pesanan anda. Adil tak? 

    Tunggu, bukan setakat itu sahaja! 

    Dengan pembilian anda, saya juga akan memberi kepada anda 2 naskah e-buku sebagai bonus. 

Bonus 1 

    E-buku bertajuk Jangan Biarkan Lesen Memandu Anda Luput! - Tips Membarui Lesen Memandu Anda Dalam Sehari. Tahukah anda apa yang anda harus buat jika lesen memandu anda hampir “expired” atau luput? 

Bonus 1

    Kebanyakan orang tidak tahu dan bila tarikh akhir untuk memperbaruhi lesen semakin dekat, mereka merasa panik. Artikal-artikal di dalam e-buku ini telah di karang khas untuk pemilik lesen memandu yang baru. Ia mengemukakan langkah-langkah dan tempat-tempat yang anda boleh membaharui lesen memandu anda. 

    Jika anda sibuk atau tiada masa lapang, tiada masalah. Sebuah topik di dalam buku ini juga akan menunjukkan cara membaharui lesen memandu secara online. 

Bonus 2 

    E-buku bonus yang kedua bertajuk 30 Perkara Penting Seorang Pemandu Baru Harus Tahu - Sediakan Payung Sebelum Hujan, Kalau Tidak, Menyesal Kemudian. Buku ini di tulis oleh saya berdasarkan pengalaman saya memandu kereta lebih 15 tahun

Bonus 2

    30 perkara yang saya kemukakan di dalam buku ini adalah situasi benar yang saya pernah mengalami. Pengalaman yang sangat sedih seperti menghadiri pengebumian kawan saya yang mati akibat kemalangan kereta dan pengalaman yang melucukan seperti kehilangan kereta kerana lupa di mana saya letak kereta saya di kawasan parking KLCC telah di karang. 

    Memang seronok dapat memandu kereta, tetapi ada banyak perkara yang anda tidak dapat belajar daripada buku atau instructor. Ianya hanya boleh di perolehi daripada pengalaman memandu buat bertahun-tahun. Jika anda seorang pemandu kereta yang baru, adalah bermanfaatat kepada anda jika anda mengambil nasihat pemandu-pemandu yang “senior”. 

    Apakah nilai kedua-dua e-buku tersebut di atas? Kedua-dua buku di atas sebenarnya boleh di jual dengan RM19 senaskah. Oleh kerana anda membeli e-buku Jom Belajar Memandu, buku bonus 1 dan bonus 2 akan di beri kepada anda secara PERCUMA

E-buku Jangan Biarkan Lesen Memandu Anda Luput! dan 30 Perkara Penting Seorang Pemandu Baru Harus Tahu yang bernilai RM19 senaskah kini percuma dengan pembelian e-buku Jom Belajar Memandu!

    Langkah seterusnya mudah sahaja, klik butang di bawah untuk pergi ke laman pemprosesan persanan anda. Setelah pembayaran anda telah di sahkan, anda akan di arah ke laman web untuk download e-buku Jom Belajar Memandu serta kedua-dua e-buku bonus. 

Order

Sekian terima kasih. 

Will Yap 

Klang, Selangor 

P/S: Di sini, saya mengemukakan beberapa mesaj daripada orang ramai yang telah bermanfaat daripada tulisan Cikgu Yap. 

Hi Cikgu Yap… Terima Kasih atas tips2 cikgu ni… Sy amat menghargainya. Untuk pengetahuan cikgu, sy dah pun lulus ujian JPJ utk bahagian 2 & 3 dengan jaya nya pada 18 September 2012. Itu semua atas tips2 yg sy telah baca sblm ni. Mula-mula sy memang tidak yakin yg sy akan lulus ujian bhgn 2 & 3, tapi sy tanamkan sifat keyakinan diri sy. TERIMA KASIH CIKGU YAP… =)
Cleo Stephanie

Hi Cikgu Yap,
Terima kasih kerana ada juga dikalangan kita berkongsi mengenai pengajar yg agak kurang bijak dalam mengajar. Saya juga mengalami masalah yang sama bila belajar memandu. Pengajar saya agak menekan seolah2 saya seorang yg sudah mahir dlm mengendali kereta. Yang plg mengejutkan apabila temph belajar dipotong dari 8jam kepada 7jam apabila saya tidak dpt menghadirkan diri wlaupun sudah beritahu lebih awal. Atas alasan sukar mencari masa untuk mengajar. Ianya menjadi beban buat sy sbg seorg yg baru belajar, juga akn menjadi beban dari segi wang ringgit. Terima Kasih.
Mat

Thank you so much for your information and time, pls do continue to be a helpful instructor like u always did, best regards :)
Jerome

Really Thx for your information…i cant remembered what my teacher taught me and i alwyas left step 4 and 5….nw i remember~~~
Shinki Ooi

ptg semalam baru saya tahu yg saya kene ambik computer test tu harini , entah mcm mane boleh salah tarikh pun tak tau , serius menggelabah sbb saya lgsung x bace ape2 lagi , semalam tidur pun x sampai brape jam sbb nk bace buku 500 soalan tu , smalam mse tgh search internet terjumpa pulak website ni, website ni mg bagus dan banyak membantu bagi org yg x tahu tentang pemanduan mcm saya ni , pagi tadi nervous jugaklah nak jawab test tu sbb bace last minit , tapi nasib saya baik saya dpt 48/50 walaupun 1st time ambik test ni, thanks cikgu yap kerana banyak memberi tips dlm website ni!!!
Muhammad

Hi Cikgu Yap.
Today was my first time learning how to drive after getting my L license. I was really nervous because my mind goes blank when it comes to mechanical stuff like this. So i was really hoping that my driving instructor will teach me patiently and carefully until i can be a good driver. Unfortunately, my driving instructor was not like that at all. He yelled at me as if i have no feelings and kept scolding me. I must admit that he’s right, i’m really terrible at this but isn’t this the reason why i paid the money for?

To get me an instructor so that he/she can teach me the right way to drive on the road? So, i made up my mind just now and asked for a new instructor, female. Hopefully, she will be a good instructor like i hoped for. Anyway, your tips are really really helpful and i appreciate it very much. I will never give up and will continue to do my best so that i can be a good driver.
Nana

Hi Cikgu Yap, bought your book and with your guidance from the book, I passed my computer test on my 1st attempt.
Scored 46/50…

Now looking forward to the next 6hrs..
Thank you…
Azaharin

1feb 2012 test computer dan lulus 48/50…
city teercy

Cikgu Yap dan semua,
Hari ini 7/01/2012 saya telah mengambil ujian computer, setelah mengikuti tip2 dan cadangan yg diberikan disini saya telah lulus ujian computer with full mark 50/50, x sangka dan x percaya, saya membuat latihan 500 soalan dan mengkaji jawapan yg salah, saya juga membuat latihan computer berbekalkan cd yg diberi dalam masa 1 hari saja kerana kesuntukan masa, Yang penting semak jawapan walaupun rasa macam dah betul….Nasihat kepada adik2 dan anda semua, kalau saya ibu kepada 5 anak dan berumur 36 tahun boleh lulus pasti anda semua boleh…jangan putus asa pada Rahmat dari yg Esa.
Noza75

Passed with 47/50 in 10 minutes 40s… hoho.. overall, yeah it’s quite easy if u guys read the book given and do all the exercise. and yeah one more thing, dun give up kay. :) . u can do it!
Rizer

Maklumat ini sangat berguna!saya telah lulus 45/50 walaupun kali pertama menduduki ujian komputer J.P.J! Terima kasih
mr.ice

Dear Cikgu Yap!
You have an amazingly helpful site.
I have UK and NZ licences for most classes, but have tried for over a year to find study material in English to obtain car, and seemingly impossible, for motorbike class, licences in China. The system here strongly discourages expats in most respects.
What a contrast to find such helpful and encouraging advice from Malaysia in just a few hours.
I look forward to spending time in your country soon!
Many thanks and best regards,
Ian Richardson

Terima kasih atas tunjuk ajar diberi..saya rasa lebih bersemangat,,minggu depan saya akan mengambil ujian P…doakan saya..,
Mun

terima kasih atas panduan tersebut. takut juga. tapi lepas baca semua ni. terus berkeyakinan. terima kasih :)
fatin adilah

Hello Mr. Yap,
Finally I passed the test,special thanks for you because of your good posts.
Katte

Hi smua..hari ni saya amik ujian kom utk kali kedua stlh gagal 1st time dgn markah 41/50…mmg frust giler sbb 1 markah je lagi perlu utk lulus….(tapi happynya hari ni…sbb dah lulus wlpn kali ke-2..dgn markah 47/50…(tips: beli buku 500 soalan tue..smua soalan ada dalam tue….jawab smua….terutamanya sistem kejara tu kna…study…..buku tu perlu…..ok…beli buku tu..and jawab malam sebelum menhadapi ujian…ok..Sharing is caring….
Devesond

Terima kasih cikgu kerana berikan jawapan ini. Sangat membantu saya utk menolong meyakinkan adik saya tue nanti. TQ
razilzaini

Terima kasih banyak2 atas artikel ini Cikgu Yap. Saya telah lulus ujian undang-undang dengan markah 48/50. Sekarang ini saya ingin tanya apakah yang patut saya tahu/hadapi ketika kursus teori dan amali nanti?
Aqim

Thanks for the advise, I passed!! I was so nervous but a lot of breathing helps. My tester was a little annoyed but thankfully he gave me the pass. I really thought he would failed me!
Mimie

terima kasih atas tips cikgu Yap ………. saya sudah pass dengan mecapai 48/50 Terima Kasih Cikgu ^^
Steven

YES ! ! ! berjaye gak ujian kmpter.. lulus pun.. markah kesuluruhan 48/50.. luar dpd jangkaan sye.. time kasehh ckgu yap, d ats tips2 ckgu.. skrg bru rse lge n sonok.. bole lar jln2 tnpe rse rgu2.. wawawawa.. :)
AGG

I got two words for you! THANK YOU… This info here gonna help millions out there….
Syed

Thank u cikgu Yap for d tips, its really work.. Few days before my exam, I asked my brother abt d exam n he ask me to read through d book n most important is to do d exercise of 500 question then for sure will pass..so I did all d 500 question tht night till 5am n sleep for 3 hours then woke up at 8.30am for d exam n I score 47/50..part A-14/15 part B-24/25 part C-9/10..this is only my 1st time exam..thx to cikgu Yap n everyone who share their experience over here.
Maggie

Thank you for the advices, Cikgu Yap

Despite the fact that my father is a competent driver for almost 40years..still, he makes mistakes and was’nt careful enough .
Yup, i will always remember to be very careful as well when i drive.
Thanks and Regards
G.A

im now under learing process on parking..i fealt all ur steps is realy easy and its exctlay wat was i learn..thnks for ur more infomation :)
kogi

Salam sejahtera dan salam 1 Malaysia.

Terima kasih kepada Cikgu Yap kerana memberikan banyak info yang berguna.

Sekian terima kasih.
Raymond Jamaran

 


Order

Affiliates